vrijdag 24 september 2010

De derde keuken opgehaald

Vandaag heb ik ook de derde keuken opgehaald uit Nieuwegein. Dit is een bijna nieuwe IKEA keuken met een oven en een magnetron en een koel-vrieskast. Verder nog een oude Bruinzeel keuken met veel laden, een anderhalf spoelbak, een afzuigkap met motor en een keramische kookplaat. Op de foto zit het nog netjes in elkaar maar 4 uur later was het een aanhanger vol met plankjes.




De overdracht

Het is zover, bij notaris Claudia Lap van Hekkelman Advocaten en Notarissen hebben wij de koopakte getekend, waarmee wij nu formeel eigenaar zijn van Ziep 25!

Roland tekent de akte
Sandra tekent de koopakte
En tenslotte tekent Mr Claudia Lap
waarmee de overdracht een feit is

donderdag 23 september 2010

Vrijdag is de overdracht

Vandaag zijn wij met de beide makelaars (onze aankoopmakelaar en de makelaar van de verkoper) en de vertegenwoordiger van de eigenaar het hele pand doorgelopen en hebben we afspraken gemaakt over de laatste details van de oplevering. Deze afspraken gaan onder andere over de afwerking van de wanden en de oplevering van de nieuwe wateraansluiting voor ons pand.

Vrijdag, dat is dus morgen, gaan we naar de notatis en als alles mee zit zijn we dan de trotse eigenaar van Ziep25.

Het scheiden van de panden

De bestaande situtatie met de gas, water en
elektrictieitsleidingen door de
woningsscheidende wand
Wij hebben Zijpendaalseweg 25-27 gekocht, maar dit vormde één pand met Zijpendaalseweg 29-31. Momenteel worden de panden gescheiden. Dat betekent dat de openingen in de woningscheidende wand worden dichtgemetseld en dat gas, water en elektriciteit worden ontkoppeld. Gelukkig hebben wij de gasmeter en de elektriciteitsmeter, dus na de ontkoppeling houden we gas en stroom.

Het dichtmetselen was gisteren en vandaag in volle gang.

De opening wordt dichtgemetseld
Het resultaat
Gas- en waterleiding door de
woningscheidende wand
 zijn verwijderd, elektriciteit moet nog.
De gasleiding naar de buren is verwijderd en netjes afgedopt

De chaos bereikt zijn hoogtepunt

Sandra en ik hebben nu allebei ons huis volledig op de kop staan. We hebben al meer dan 200 verhuisdozen ingepakt. Bij mij zijn bijna alle inbouwmeubels gedemonteerd en leeggeruimd. Dit weekend gaan we over. Het wordt nog een hele klus. Gelukkig hebben we een boel hulp.

De keuken bij Sandra

De huiskamer bij Roland

De woonkamer bij Sandra

maandag 20 september 2010

De grote ontmanteling is begonnen

Vorige week heeft Sandra de laatste coaching in mijn huis gehouden, dus ik kan nu de boel gaan afbreken. Dat is niet alleen nodig voor de verhuizing, maar ik moet ook een nieuwe radiator plaatsen, want in het lounge platform zit een convector en vloerverwarming en die neem ik mee.

Om met het laatste te beginnen: De nieuwe ledenradiator (uiteraard voor een prikje van marktplaats gekocht) zit er in.
De nieuwe radiator
Het grootste deel van het platform is afgebroken
De ribben van het platform
De voerverwarming met de zandzakjes er rechts naast
Het leidingwerk dat afgekoppeld moet worden
De vloerverwarming
Verder is mijn huis nu een grote chaos met allemaal losse onderdeeltjes. Ik had de inrichting wel gebouwd met het idee dat die mee moest kunnen. Dus het hele interieur bestaat uit losse elementen. Alleen het platform zit in elkaar geschroefd. Maar wel op zo'n manier dat het in losse delen uitelkaar valt als je alle schroeven eruit draait. Dit weekend ben ik een heel end gekomen, maar er zit nog wel een dag demontagewerk in.




vrijdag 17 september 2010

Nog meer gevelontwerp

Het ontwerp van de gevel is doorgenomen met de aannemer en nog een beetje aangepast.
Het basisidee is dat de vertikale lijnen van de ramen boven doorlopen in de deurpartij en de erker beneden.

Om zo weinig mogelijk te moeten breken wordt het dakje gehandhaafd (met mogelijk een hoekje er uit) en de betonplaat ook.
De gevel
De entree en erker
Hierbij nog een paar schetsjes in Sketchup van het mogelijke eindresultaat.

maandag 13 september 2010

De lift

Sandra en ik hebben een paar dagen geleden gekeken bij een school waar ze een lift hadden die erg lijkt op de lift die wij willen laten installeren. (Sorry, geen foto's) In de plattegrond zie je waar die lift komt te staan.

Laatste versie van het ontwerp van de beganegrond
De lift is een platformlift. Het oppervlaktebeslag is 1,6 x 1,4 m. Het is mogelijk de liftkoker te voorzien van glazen panelen. Dat is duurder, maar de liftkoker is dan wel minder prominent aanwezig. Vooral voor de benedenverdieping is dat van belang.

De plaats van de liftkoker in de hal
We hebben de plaats van de lift uitgezet in het pand en hij is inderdaad aardig massief aanwezig op de begane grond. Duidelijk dat hij hier zoveel mogelijk van glas moet zijn.

Tweede keuken opgehaald

Gisteren heb ik de tweede keuken opgehaald uit Lisse. Hij was al uitelkaar gehaald, dus het was een kwestie van plankjes sjouwen. Deze keuken heeft heel veel onderkastjes, een spoelbak, afzuigkap en koelkast.

Two down, one to go (at least)
De keuken zoals die klaar stond
Alle plaatwerk en de koelkast in de bak
De rest van de losse spullen in de Opel
Sterke man draagt de keuken binnen bij Ziep25

vrijdag 10 september 2010

De scootmobielstalling

Sandra wil een hond nemen en die wil ze uitlaten in het park. Maar omdat ze niet zo ver kan lopen, moet dat met de scootmobiel. Die moet dus op een handig bereikbaar plaatsje staan. Klaar om uit te rukken. En dat is nog niet zo makkelijk.

We hebben verschillende opties bekeken:
  1. Op het plaatsje achter stallen en dan door de steeg naar de straat rijden. Het steegje is echter niet veel breder dan de scoot: De steeg is 80 cm breed en scoot 55 cm. Dus dat is lastig sturen. Bovendien is de vloer van de steeg alles behalve vlak. Er zitten bijvoorbeeld roosters van de kelderlichten van de buren in. Op zich is dat wel te verbeteren door de boel te herstraten.
  2. Scoot in de kelder stallen en via een nieuw te maken kelderdeur en hellingbaan naar de straat. De lift wordt dan doorgetrokken naar de kelder. Het vervelende is dat je dan een paar scherpe draaien moet maken. Bovendien kost het een fortuin: doorbreken van de kelderwand, een keermuur, een (automatische) deur, een hellingbaan, een gat in de betonvloer en een extra stop voor de lift. En de gasleiding verleggen, want die zit dan in de weg.
  3. Een scootsafe in de voortuin zetten. Dit is een blikken doos van 1,38 m hoog waarvan het deksel omhoog kan. Zie hier. Er is ook een houten versie. Kijk maar hier . Maar dat verpest onze mooie voorgevel.
  4. Een ondergrondse scootergarage installeren. Eigenlijk is dit een klikogarage, maar ook geschikt voor scoots volgens de leverancier. Wordt geopend met een afstandbediening zoals voor een garagedeur. Kijk maar eens hier.
Ik neig tot de laatste oplossing. Maandag verwacht ik wat meer info te hebben van Triwa Heerenveen over deze optie.

Suterra van http://www.triwa.nl/
Scootgarage van http://www.aangepastwonen.info/
Scootersafe van http://www.dynteq.nl/

donderdag 9 september 2010

De eerste keuken is binnen

Vandaag heb ik de eerste van drie IKEA keukens opgehaald. Het idee is om hele keukens met apparatuur op te kopen. De drie keukens willen we een beetje door elkaar mixen en daar weer een drietal andere keukens van maken.  Wat we over houden gaat weer op marktplaats.

Voor de gelegenheid heb ik een boedelbak gehuurd.
De grote keukendelen heb ik uit elkaar geschroefd tot het weer platte IKEA-pakketjes waren.

Dit is een 1,5 jaar oude keuken met twee hoge kasten (we hebben er zes nodig).

Verder nog een aanrechtdeel van 80 cm breed met een mooi (en ontzettend zwaar) granieten blad, compleet met bovenkastjes.

Inbouwapparatuur: Koel-vrieskast en combimagnetron.

One down, two to go.

Het ontwerp van de gevel

De huidige gevel dateert uit 1966 en was toen vast erg modern. Wij vinden het echter geen mooie gevel en we willen er een nieuwe draai aan geven. Helaas moet het met een klein budget, dus we kunnen niet de hele gevel slopen en er een nieuwe inzetten.
De gevel nu
Naar mijn mening is er het volgende mis met deze gevel:
1. de kantelen aan de bovenkant
2. de monotone herhaling van de ramen
3. de voorpui en erker die loodrecht staat op de vertikale lijn van de ramen
4. de voordeur is nauwelijks als zodanig zichtbaar

Wanneer je naar klassieke gevels kijkt dan zie je het volgende:
1. De bovenkant is versierd met een lijst of trapgevel
2. De ramen herhalen maar op elke verdieping zijn ze anders
3. Vertikale lijnen van de ramen lopen door in de onderste verdieping (zie witte huis hieronder)
4. De deur ligt in het verlengde van de ramen erboven
5. De deur is prominent aanwezig, het is duidelijk aan de entree is. Meestal is de deur geornamenteerd. De deur ligt in of voor de gevel (en niet terug).




Grachtengevel
Ik heb een ontwerp gemaakt waarin deze principes weer terug komen (zij het op bescheiden wijze).

1. Het gebouw wordt afgesloten met een lijst aan de bovenkant.
2. De voordeurpartij ligt in de gevel.
3. De voordeurpartij is even breed als de ramen. De deur is breed (110 cm) en heeft ornamentale lijsten
4. De erker is twee raampartijen breed
5. De voordeur en de erker hebben een dakje dat lijkt op de lijst aan de bovenkant

In dit ontwerp hoeft er niet zo heel veel gebroken te worden in de bestande constructie. Het luifeltje moet plaatselijk onderbroken worden en verder is het een kwestie van andere kozijnen plaatsen en de trap verplaatsen.




Plattegrond benedenverdieping






















Gevelontwerp in meer klassieke stijl

maandag 6 september 2010

Het loungeplatform en de plafondhoogte

De plafondhoogte in dit pand is echt lastig. Het is maar 2,35 m op mijn verdieping. In mijn huidige woning heb ik een plafondhoogte van 2,57 m. En daar had ik mijn loungeplatform op gemaakt.

Loungehoek
Het platform is 30 cm hoog en het plafond is 10 cm verlaagd. In totaal is dus 40 cm van de stahoogte afgeknabbeld. Deze is 2,17 m.

In de nieuwe woning is het plafond 22 cm lager. Op het platform word de stahoogte dan 1,90 m.
En dat voelt niet goed.

Ik heb een mockup gemaakt door een plank op de grond te leggen die 10 cm hoger is dan het platform. En dan voelt het plafonddoek al veel te dicht bij. Dus 22 cm kan helemaal niet.




Mockup plafondhoogte
Verhoging 10 cm met plank
















Ik denk dat de oplossing is om het platform te verlagen en het plafonddoek te verhogen. Het platform is nu 30 cm hoog en daar kan ik 10 cm van af zagen. Helaas moet ik dan de kastjes die er omheen staan ook 10 cm inkorten. In principe kan dat wel, maar toch jammer. Bij het apothekerkastje gaan dan bijvoorbeeld de onderste laatjes verloren. Deze laatjes lopen onder het platform door.
De onderste rij laatjes verdwijnt als ik van dit kastje 10 cm afzaag


Het doek van het verlaagde plafond kan ik 10 cm hoger spannen wanneer ik de kerstboomlampjes tussen de dakbalken in de nieuwe woning ophang. Dat betekent dat het plafond er uit moet om bij de balken te kunnen.

Nu was ik eigenlijk niet van plan het plafond te slopen in de nieuwe woning, maar dat moet dan maar.

Kortom een boel gedoe.....

Druk aan het inkopen op marktplaats

We verwachten over ongeveer twee weken de sleutel te krijgen. Daarom zijn we al flink aan het inslaan wat betreft onderdelen voor de woning. Uiteraard kopen wij in bij onze favoriete winkel: http://www.marktplaats.nl/.
Plattegrond van mijn verdieping




















We gaan beginnen met mijn (Roland's) verdieping. Het verlanglijstje bevat onder meer:
  • IKEA keukenkasten en blad
  • Inbouw vaatwasser
  • Inbouw koelkast
  • Inbouw combimagnetron
  • Afzuigkap
  • Vierpitsgasstel
  • Spoelbak en kraan
  • Design radiator
  • Daklicht 1,5 x 1,5 m of zoiets dubbelwandig anti inbraak boven bed
  • Daklicht 80 x 120 cm of zoiets dubbelwandig anti inbraak boven badkamer
  • Douchemengkraan thermostatisch
  • Vloerverwarmingverdeler en buis
  • Metalstud 100 mm
  • Metalstud 70 mm
  • Steenwol glaswol 100 mm
  • Badkamerspiegel met verlichting evt. met kastje en spiegelverwarming
  • Wasbak voor badkamer
  • Hangtoilet
Er is erg veel aanbod van dit soort spullen op marktplaats. Het is vaak een kwestie van hoever je wilt rijden om iets te halen.

Dit weekend hebben we op marktplaats aangekocht:
    Designradiator voor handdoeken
















  • Een gebruikte IKEA keuken met spoelbak, afzuigkap, koelkast, twee bladen en veel kastjes
  • Een Grohe reservoir voor een wandtoilet
  • Een mengkraan
  • Een designradiator
  • Een warmhoudlade

Grohe reservoir voor toilet 
Het begint te komen, maar er moet nog veel meer (goedkoop) ingekocht worden de komende weken...

vrijdag 3 september 2010

Ontwerp van de keuken op de bovenste verdieping

Keukenontwerp
Vandaag heb ik met de keukeplanner van IKEA een ontwerp gemaakt voor de keuken op de bovenste verdieping.  Het is een klein simpel keukentje.

De keuken zit ingeklemd tussen de loungehoek en de boekenkasten in het midden van de ruimte.


De twee hoge kasten links zijn in wezen een installatiekast. Maar afhankelijk van de leidingloop kan ik er mogelijk nog een combimagnetron in kwijt.
Keuken met combimagnetron
De raampjes in de bovenkastjes wil ik voorzien van Tiffany glas (niet getekend).

Onder het keukenblad zitten van links naar rechts een koelkast, een afwasmachine en een la voor recycling. Ik weet niet zeker of ik de gaspitten bovenop de afwasmachine kan plaatsen.

Achter het aanrechblad komen dan mooie tegeltjes.
Overigens ben ik van plan alleen de kastelementen van IKEA te kopen en alle deurtjes en knoppen zelf te maken in dezelfde stijl als het loungeplatform.



Plattegrond derde verdieping

donderdag 2 september 2010

Mockup van de badkamer en douche op de derde verdieping

Ontwerp derde verdieping
Op de derde verdieping komt een mini-badkamer met een slaapnis.
Ik heb dat even uitgezet met stroken om te kijken of het een beetje uitkomt.

Met het plaatsen van de badkamer moet ik rekening houden met het luik dat in het plafond zit. Dit is de toegangsweg naar het dak. Op de foto zie je de klep naar beneden hangen. Daarom kan de badkamer maar 1 m breed worden. Of ik moet het luik verplaatsen natuurlijk.

Het is een beetje krap allemaal, maar het past wel, zelfs met een bed van 1,6 x 2 m groot. En ik kan er ook nog voor kiezen een bedstee te maken i.p.v. een slaapnis.







Plaats van de badkamer en het bed