dinsdag 15 oktober 2013

De reparatie van de stofzuiger

Wanneer je een groot huis hebt met veel apparaten dan gaat er veel stuk. Deze keer de Electrolux UltraOne stofzuiger (Z8820B). Het was al een tijdje zo dat het snoer niet op wou rollen. En twee weken geleden hield hij er helemaal mee op. Zuigt heel krachtig, maar ééérg storingsgevoelig die UltraOne.

Het was even zoeken hoe je hem uit elkaar krijgt, maar uiteindelijk had ik twee dozen vol losse onderdelen.

Onderdelen van de UltraOne

De snoerhaspel was het eenvoudigst te repareren. Er was een stukje van de trommel afgebroken en dat blokkeerde het mechanisme. De trommel is van heel dun plastic. Volgens mij vragen om problemen want er zit wel een hele lange en sterke veer in om het snoer op te winden. Gelukkig was er nog genoeg veertrommel over om het geheel te laten functioneren.

Stukje van de veertrommel afgebroken

Haspel weer gemonteerd
Een groter probleem was het niet starten van de stofzuiger. Er zitten twee printjes in en als je de serienummers (118133405 en 118133503) opzoekt op internet dan zie je dat het ene een voedingsprint is en het andere een besturingsprint. Met een kabeltje er tussen voor de verbinding.

Links de voedingsprint, rechts de besturingsprint
Omdat de schakeling helemaal niets doet is de voedingsprint verdacht. Door het schema op te stellen aan de hand van de printbanen lukte het me om ongeveer te begrijpen hoe de voedingsprint werkt.

Schema van de voedingsprint

De schakeling bestaat uit twee delen. Het ene deel is de aansturing van de motor. Dit gebeurt met een vermogenstriac en optocoupler triac MOC3051. De motor heeft namelijk vijf snelheden en die worden bereikt door de stroom met de triac te onderbreken. De rest van de print leek mij een 5V voeding voor de besturingsprint. Maar op de uitgang kon ik geen 5V meten. Dat leidde tot conclusie dat de voeding waarschijnlijk defect is.

Daarom heb ik de besturingsprint op mijn lab-voeding aangesloten (5V op VCC). En die werkte. Op de foto zie je een groen LED-je branden.

Aansluitingen van de besturingsprint

De besturingsprint aangesloten op de lab-voeding

De voedingsprint zit aan de achterkant vol met SMD-techniek.

Achterkant van de voedingsprint
 
 
Dat is niet te repareren voor mij. Gelukkig kun je de voedingsprint bestellen bij www.onderdelenthuisbezorgd.nl (hij kost EUR 42,71 inclusief BTW en verzendkosten). Nu wachten we dus op de print en als die er in zit laat ik weer van me horen.

Aanvulling 16 oktober.

Vandaag is de bestelde unit aangekomen. Meteen getest en het werkte!

Test van de schakeling

 
Daarna was het weer een gepriegel om alles in elkaar te krijgen.
 
Tijdens de montage

En klaar!
Maar uiteindelijk kreeg ik hem weer in elkaar zonder een onderdeel over te houden.

woensdag 2 oktober 2013

Een lamp van gebroken glas in de wachtruimte

Na de plafondlampen heb ik nu ook een wandlamp in gebroken glas gemaakt.

Plaats in de wachtruimte
 
Zonder licht aan

Met licht aan
 
Erg mooi vind ik zelf. En passend bij de mozaïeken in het keukentje.

In de wand heb ik dozen gemaakt voor twee lampen, dus nu ga ik de tweede maken.

De reparatie van de Jacuzzi

We hebben een mooie Jacuzzi in de B&B, maar af en toe hebben we er problemen mee.

De Jacuzzi
Wat ik al een tijdje opgemerkt had is dat het aan-uit-knopje op de controller niet werkte. Je kon de jacuzzi niet meer uit zetten. Maar de rest deed het nog prima, dus geen probleem.

De controller
Tot ik op een dag een nieuwe noodverlichting gemonteerd had. Die moet je eerst opladen en dan helemaal leeg laten lopen. Dat voorkomt geheugenvorming in de accu.

De noodverlichting
Dus ik had de groep van de noodverlichting uitgezet en daar zat ook de jacuzzi op. En je snapt het al: Nu wilde de jacuzzi niet meer opstarten. Want het aan-uit knopje was defect en schakelde niet uit en dus ook niet meer aan.

Wij de leverancier Tegeldepot gemaild of er een monteur kon komen, maar daar kregen we de mededeling dat de leverancier van de jacuzzi failliet was en dat we dus niet konden verwachten dat we een nieuw onderdeel zouden kunnen krijgen.

Dus toen moest ik zelf aan de slag. Nu ben ik niet zo goed met elektronica, maar het is wel een wens van mij om met elektronica om te kunnen gaan.

Mijn vermoeden ging uit naar de controller, ook omdat die al een keer vervangen was. Zie het artikel Problemen met de Jacuzzi uit 2011. De controller schakelde toen willekeurig motoren aan.

Ik heb het reparatieproces als volgt aangepakt:
  • demonteren van de controller en visuele inspectie
  • zoeken op internet naar de specificaties of schema
  • uitzoeken van de werking
  • uitzoeken van de fout
  • repareren
Demonteren van de controller

De controller zit vast met twee schroeven en dan kun je hem uit de jacuzzi trekken en open schroeven.

De controller

Bij bekijken van de print viel meteen op dat er corrosie zat op de schroeven en de print. Verder was er weinig aan te zien.


Het kastje is dus niet voldoende waterdicht.

De aansluitdraden waren gemerkt: GND,+5V, KEY, SPK, DIN, CLK en STB

Zoeken op internet naar de specificaties of schema

Er was weinig te vinden op internet. Het typenummer van de jacuzzi LU155155 leverde niets op.
Het typenummer100300460 van de controller evenmin.


Typenummer
Ook de code op de print DXD-A020-010 leverde niets op.



Het enige wat op te zoeken viel was de code van de chip op de print: TM1620. Dit bleek een LED-matrix driver van Chinese makelij te zijn.

Uitzoeken van de werking

Wat de chip doet is de LED's van een 8 segment-display aandrijven. In de chip zitten drivers voor 6 cijfers.

Door de baantjes op de chip te bekijken kon ik zien dat het display met drie cijfers verbonden is met de chip. Ook de LED's die aangeven welke functie van de jacuzzi werkt zijn verbonden met de chip. Er zijn 10 LED's, wat twee cijfers kost. Daarom zit er dus een driver voor 6 cijfers in. De driver wordt aangestuurd met drie contacten: CLK, DIN en STB. Dit komt overeen met drie draden die naar de microprocessor gaan.

Maar wat natuurlijk belangrijker is, is hoe de controller doorgeeft aan de centrale microprocessor welke knop ingedrukt is.

Na analyse van de baantjes op de print kwam ik tot de conclusie dat de ingedrukte knop aangegeven wordt door een spanning op één van de zeven draden die naar de processor gaan. Dit is de draad gemerkt KEY. Met behulp van weerstanden worden spanningen van 0 tot 3,7 volt opgewekt.

Schema, klik voor uitvergroting
In wezen is het een spanningsdeler met twee weerstanden. De 2k2 ohm die aan de voedingsspanning (Vcc = 5V) zit en een of meer weerstanden, wat bepaald wordt door de knop die je indrukt. S5 is de aan-uit schakelaar.

De draad SPK gaat naar de buzzer die op de print zit. Deze is om een piepsignaal te geven wanneer je een knop indrukt. De speaker wordt via een transistor aangestuurd.

Uitzoeken van de fout

Eerst heb ik met de ohm-meter gemeten of alle schakelaars werkten. Dat leek het geval te zijn.
Daarna of de weerstanden allemaal werkten. Dus weerstand gemeten tussen KEY en dan op elke weerstand. Dat ging goed tot de derde weerstand, en daarna mat ik geen weerstand meer. Dus de contacten van die weerstand nagesoldeerd en toen kwamen er waarden uit die ongeveer overeenkomen met wat je theoretisch verwacht.

De berekende waarden staan in de derde kolom en de gemeten waarden in de laatste kolom.

S1 0 0 2200                  
S2 220 220 2420             0,5 220
S3 300 520 2720             1,0 520
S4 340 860 3060             1,4 950
S5 680 1540 3740             2,1 1625
S6 680 2220 4420             2,5 2290
S7 1000 3220 5420             3,0 3290
S8 1000 4220 6420             3,3 4280
S9 2200 6420 8620             3,7 6480

Dus de weerstanden waren nu ook goed, maar de controller werkte nog steeds niet.

Daarna heb ik draadjes aan de Ground en Key gesoldeerd en de controller aangesloten op de jacuzzi. Op de draadjes kon ik dan meten wat de controller voor spanning afgeeft als ik op de knoppen druk.

Het bleek dat alle knopjes de juiste spanning afgaven (theoretische waarden in de vijfde kolom) behalve knopjes S5 en S9. Die gaven geen spanning. En knop S5 is de aan-uit knop. Dus dit komt overeen met het gedrag van de jacuzzi. De knopjes voor bubbels en jetstream werken wel, maar de aan-uit knop niet.

Ik had alle weerstanden al doorgemeten, dus het kon nu alleen maar liggen aan het ontbreken van aarde op deze twee schakelaars.

En ja hoor, bij de twee knopjes S5 en S9 mat ik geen aarde. Bij de rest wel.

Wat bleek nu: De aarde wordt doorgeleid door de contacten van schakelaar S8 naar schakelaars S5 en S9. De schakelaars hebben 4 aansluitingen, waarvan er steeds twee aan twee doorverbonden zijn. Hiermee kun je bruggetjes maken op de print.

Schakelaar S8 zat maar vastgesoldeerd op drie pootjes. Het derde pootje steekt gewoon door de print.



En één van die drie andere pootjes was gebroken. Waarschijnlijk door de krachten die er op komen als je op de knopjes drukt in combinatie met corrosie.



En dit is nu net het pootje dat een bruggetje vormt om de aarde door te leiden naar de twee aanliggende knopjes.



Repareren

De reparatie was vrij simpel. Ik heb de aarde doorgeleid met een extern draadje. Eigenlijk zou ik het knopje moeten vervangen, maar het is een speciaal knopje met een lange steel. Ik heb die knopjes toevallig wel in huis, maar niet met die lange steel. Dus ik heb het maar zo gelaten. Misschien breken de andere pootjes nu ook wel af, maar dat heeft alleen als gevolg dat de bijbehorende functie uitvalt. En volgens mij zit die functie niet eens in onze jacuzzi.


Na aansluiten werkte alles weer naar behoren.

En ja, ik heb het kastje dicht gekit met siliconenkit in de hoop dat het nu niet verder corrodeert.

Ik schrijf dit wel op alsof het zo gepiept was, maar ik ben er twee dagen mee bezig geweest.
Maar het werkt weer en daar gaat het om!