maandag 28 maart 2016

Spotjes in het plafond voor de nieuwe fototentoonstelling

We houden regelmatig tentoonstellingen in het pand en nu komt er een fototentoonstelling met foto's van park Sonsbeek. De fotograaf is langs geweest om de plaatsen voor de foto's te bekijken. In het trappenhuis hebben we rails hangen voor foto's. maar hij vond het licht daar niet goed. En omdat er toch nog een brandgevaarlijk zachtboard plafond in zat, heb ik dat er maar meteen uitgebroken en er aansluitingen voor spotjes in gemaakt.


Het gaat om één bordes van de trap met afmetingen ongeveer 250 x 90 cm waar twee plafonddozen en een schakelaar in moesten komen.


En dit klinkt natuurlijk eenvoudiger dan het is, want ik ben er twee dagen zoet mee geweest.


In ieder geval ging het plafond er lekker snel uit, want zachtboard trek je zo aan stukken.


Plafond van zachtboard verwijderd



Het probleem met het bordes is dat er gaan stroom in zit. Gelukkig had ik net aan de andere kant van de deur een stroompunt voor een noodverlichting gemaakt. Die kon ik nu mooi aftakken.


Een nieuwe doos in de muur aan de trapkant
Boven de deur heb ik een extra doos gemaakt voor een verlicht bordje "WC". Dat ga ik een andere keer maken.


Dit is de andere kant en daar zit het aansluitpunt van de noodverlichting.
Daarna moesten er dozen gemonteerd worden en pijpjes er tussen gemaakt. De schakelaar voor de spotjes heb ik in het plafond gemaakt. Het had wel in de muur gekund, maar dan had ik daar weer een sleuf in moeten frezen en het stoof nu al genoeg.


De eerste plafonddoos.

Links de doos voor de schakelaar
Nadat de pijpjes klaar waren heb ik er VD-draad ingetrokken en alles aangesloten.


Een heleboel klampjes om de dozen en leidingen vast te zetten.

De hele installatie klaar
Daarna gingen de gipsplaten er tegenaan.


Gipsplaat schroeven
Ik heb het niet echt gestukt. Schroefgaten en naad dichtgesmeerd met speciale gipsvuller. Ik hoop dat het niet gaat barsten.


Beetje krabben om het plafond vlak te krijgen.

En dan kitten met acrylaat, witte plafondverf er op en klaar.
Plafond met één spotje gemonteerd.
Ik had toevallig nog een dubbele schakelaar liggen, dus ik heb beide spotjes geschakeld gemaakt.


De dubbele schakelaar

Spotje op de plek waar een foto of schilderij kan komen.
Zie ook het schildje links boven op de toto waar een doos zit voor een richtingsbord.
Nu nog de goede spotjes kopen.


En dat was weer een leuk paasklusje.

zondag 13 maart 2016

Problemen met EQ-3 Max! radiatorbesturing

Ik blogde eerder over de automatisering van de verwarming met het Max! systeem van EQ-3 http://www.eq-3.de/.


In principe een mooi systeem maar er traden al snel een aantal problemen op:
  1. Verlies van status bij herstart.
    Wanneer je de internetgateway spanningsloos maakt en weer opstart dan weet deze niet in welke stand de raamsensoren staan (open of dicht). Je moet dan naar het raam lopen en dit een keer open en dicht doen. Dat is irritant.
  2. Onvoldoende bereik van de zenders.
    EQ-3 Max! is een volledig radiografisch systeem, dus elk onderdeel is via zenders in "gesprek" met de andere componenten en de internet-gateway (Cube).  Ik had regelmatig een icoontje op het scherm dat aangaf dat een component (zoals een radiatorkraan of een wandthermostaat) niet goed bereikt kon worden. Nu zitten ze ook wel een flink stuk van de Cube af, want ik heb de Cube in de meterkast zitten en  de verste radiatorkraan zit tegen de achterste erfgrens. Nu dacht ik, dat je die Cube wel ergens anders in het netwerk kunt inpluggen. Maar dan kan de software de Cube niet meer vinden. De Cube moet dus direct in de hoofdrouter geplugd worden. Staat ook zo in de handleiding. Er mogen kennelijk geen switches tussen zitten. Eerst had ik de Cube verplaatst van de elektrameterkast naar de gasmeterkast er naast, maar dat hielp niet voldoende. In ieder geval was het dan soms storingsvrij. Vandaag heb ik de Cube verplaatst naar een installatiekast die weer drie meter dichter bij de achterste erfgrens zit. Dat bleek te werken, hij heeft geen last van de langere kabel. Ik moest natuurlijk wel die kabel in buizen leggen dwars door twee kelders wat een boel werk was. Maar goed, tot nu toe geen bereikproblemen.
  3. Opwarming van de ruimte op tijden dat het weekprogramma geen opwarming aangeeft.
    We hebben dit systeem aangeschaft om te voorkomen dat ruimten ongebruikt opgewarmd worden. Dus het is heel irritant dat het systeem op woensdagen, wanneer ik 6o C heb ingeprogrammeerd, de ruimte op 21,5 oC brengt. Dat is nu twee keer gebeurd. Ik snapte ook die 21,5 oC niet zo goed, want die heb ik nergens in het weekprogramma staan. Volgens mij komt dit echter omdat de radiatorkranen ook nog een eigen dag/nacht-programma hebben voor het geval de Cube geen weekprogramma geeft. De kranen kunnen namelijk ook geheel zelfstandig werken. Dus zonder kamerthermostaat en ook zonder Cube. Die 21,5 oC is de "comforttemperatuur" en dan is de bijbehorende "verlaagde tempratuur" 10 oC.  Die twee temperaturen kun je ook via de software instellen. Ik denk dus dat de kraan geen verbinding kon maken met de Cube door de te grote afstand en toen overgegaan is op een eenvoudig dag/nacht ritme op basis van de comforttemperatuur en de verlaagde tempratuur.
    Ik heb nu de comforttemperatuur op 12 oC gezet zodat de ruimte standaard niet verwarmd wordt, ook als een thermostaat zelf het heft in handen neemt. Nu maar eens kijken wat er woensdag gebeurt.

maandag 7 maart 2016

Een nieuw beamerscherm deel 3

Gisteren was het dan zover dat er een (tweede) sterke man aanwezig was om het 20 kg zware scherm aan het plafond te maken. Voor dit doel had ik weer twee handige hulpjes gemaakt om het scherm me tegen het plafond te drukken.


Vork die precies past op het scherm
De lange lat past precies tussen plafond en vensterbank.




De plaats van het scherm (links-recht-midden van de ruimte) was ook nog een puzzeltje. Wanneer het scherm naar beneden is moet je namelijk nog door de deur kunnen. Het is een nooduitgang. Het scherm is daarom wat naar links geplaats. Daardoor blijft er een vrije doorgang ook als het scherm in de laagste stand is.

Het plaatsen ging makkelijker dan ik verwacht had. Laurens nam het scherm op zijn schouder en liep zo de trap op. Daarna ondersteunde ik het scherm met de hulpjes. 

Scherm naar boven getild

Het hulpje links geplaatst





Het scherm zit vast aan het plafond met vier schroeven. Twee links en twee rechts.

Vastschroeven van het scherm
Nadat het scherm vast zat heb ik het getest.



Verder is er nog een besturingskastje dat ik tegen het plafond geschroefd heb.

Besturingskastje voor de infrarood bediening
Daarna heb je een boel kabel over, maar die heb ik opgebonden en met een plastic schijf achter het gordijn weggewerkt.


Snoeren weggewerkt
 De afstandsbediening was voorzien van een bakje waarmee je hem aan de wand kunt hangen.


De afstandsbediening

En daarmee was het project klaar!







zaterdag 5 maart 2016

Automatisering van de verwarming

We hebben hier een best wel onhandig verwarmingssysteem. De watertemperatuur van de ketel wordt weersafhankelijk gestuurd. Dat wil zeggen dat het water warmer is als het buiten kouder is en omgekeerd. Bij -10 oC buiten is het water dan bijvoorbeeld 90 oC. Verder wordt de temperatuur per ruimte ingesteld met thermostaatkranen.
Nu hebben we geen volledige bezetting, dus sommige ruimtes worden gebruikt en sommige niet en dan maar een deel van de dag.
Dat betekent dat je elke dag in alle ruimten de thermostaatkraan op tijd open en dicht moet draaien.


En dat wordt dan vergeten dus het is te koud of de verwarming blijft aan staan en dat kost veel energie.
Ik sprak Broer Max hierover en hij heeft overal in zijn huis de thermostaatkranen vervangen door elektronische kranen en hij kan elke radiator sturen met een app op zijn smartphone. Dat systeem heet toevallig ook Max! www.eq-3.de.


Dus ik heb een setje Max! gekocht bij Conrad www.conrad.nl en de groepsruimte achter daarmee ingericht.
De groepsruimte achter heeft twee radiatoren en een vloerverwarming.
De radiator tegen de wand met conventionele thermostaatkraan
De verdeler van de vloerverwarming


Het setje bestaat uit twee thermostaatkranen, een kamerthermostaat, een raamcontact, een pompschakelaar, een internetgateway en een Eco-schakelaar. Alles is draadloos en elk apparaat heeft dus een set batterijen die je elke twee jaar moet vervangen.


Dezelfde radiator met de elektronische kraan.
De besturingen van de radiatorkranen zijn makkelijk te vervangen. Er zijn diverse verloopringen bij geleverd zodat de nieuwe besturing op elk soort radiatorkraan past.


Kamerthermostaat
Met de kamerthermostaat kun je de twee thermostaatkranen aansturen. De vloerverwarming stuur je aan door de pomp aan en uit te zetten. De vloerverarming heeft ook een thermostaatkraan, maar die zet ik dan altijd op 45 oC.




Thermostaatkraan bepaalt de temperatuur van het water in de vloer
 Het aan en uit zetten van de pomp gebeurt door een radiografisch gestuurde schakelaar.


Schakelaar aangestuurd door de software
De raamcontracten schakelen de verwarming laag.



Raamcontact
Met de eco-schakelaar zet je alle verwarmingen tegelijk laag.


Eco-schakelaar
Een klein probleem is dat de Max!-kranen een stuk groter zijn dan de oorspronkelijke. Bij de radiator bij het raam stak die knop dus een stuk in het kussen van de bank.



De kraan is te lang. Hij steekt in het kussen.
Ik heb dat opgelost door een stuk uit de plank van het kussen te zagen en een soort nisje in het kussen te maken waar de knop in past.


Nisje van houtjes

Het schuim bijgesneden


Alles weer bekleed


Je ziet er niets van (en je voelt het ook niet)


De grap van Max! is nu dat je alles ook via internet aan kunt sturen. Dit gaat via de Cube (gateway) die radiografisch verbonden is met alle apparaten.


Het witte kubusje bovenin is de internet gateway. Deze is direct verbonden met de router (het zware kastje er onder).


Ik heb de Max! software geïnstalleerd en daarin kun je een elke ruimte apart regelen. Op het scherm zie je de ingestelde en de gerealiseerde temperatuur.




Je kunt ook een weekprogramma instellen. Dat is erg handig voor ons omdat we in deze ruimte elke week op vaste momenten bezetting hebben. Yoga, mindfulness, etc.


Weekprogramma van Max


Via een website kun je overal bij je verwarming: max.eq-3.de


We hebben het systeem nu een week. In het begin kwam het voor dat de ruimte spontaan opgewarmd werd terwijl het weekprogramma 6 oC voorschreef. Volgens mij kwam dat doordat de internetgateway niet goed werkte. Ik heb de gateway (Cube) nu wat hoger in de meterkast gehangen. Soms krijg ik de melding dat een apparaat niet verbonden is met de gateway. Het is wel zo dat deze ruimte het verst van de meterkast af ligt.
De laatste dagen gaat het echter goed, dus fingers crossed. Als het systeem goed blijft werkend dan vervang ik alle kranen in huis.
In totaal zijn dat 23 kranen. Plus de raamcontacten en kamerthermostaten gaat het dan om 78 Max! apparaatjes.....





Een nieuw beamerscherm deel 2

Vandaag heb ik verder gewerkt aan het beamerscherm. De lange schroeven (20 cm) zijn binnen dus ik kan nu de planken tegen het plafond plaatsen.


Schroeven 200 mm
Voor het plaatsen van de planken heb ik een handig hulpje gemaakt. Een plankje met een lange lat waarmee ik het plankje tegen het plafond kan klem zetten. Sandra heeft geholpen

Handig hulpje
Zo kon ik de plank vastzetten tegen het plafond en daarna alle schroeven er in draaien.


20 cm schroef gaat in de balk achter het plafond
 De lange schroef gaat inderdaad zo'n vier centimeter in een solide balk.




Ik heb eerst links en rechts een stuk vastgemaakt en daarna het middenstuk op maat gezaagd en er tussen geschroefd.


Op maat zagen van het middendeel
Alles is gekit en geschilderd met plafondverf.


Plaats van het middeldeel




Daarna kon de luxaflex, kabelgoot en de gordijnrail er op.


Alles gemonteerd tegen de nieuwe plank

Klemmen voor de luxaflex, K25 goot, gordijnrail
 De Luxaflex klemt in de speciale haken.


Luxaflex ophangen
De kabelgoot is voor de voeding van het beamerscherm. Op de foto hieronder zie je links boven tegen het plafond een wandcontactdoos en rechts midden zit de stekker in de wandcontactdoos van het huis.


Elektriciteitsvoorziening beamerscherm
 De gordijnen worden weer in runners gehangen.


Gordijnen ophangen

De gordijnen gefatsoeneerd


Eigenlijk is alles nu weer precies zoals het was voor deze operatie. Behalve dan dat het beamerscherm nu zo tegen het plafond geschroefd en ingeplugd kan worden.


Het scherm ligt al in de hal
Het scherm is namelijk al binnen en het wachten is op een sterke (tweede) man om het op te hangen (20 kg).
Afstandsbediening en bevestigingsmateriaal
Maar dat volgt in deel 3.