Over het pand

Begin 1900 is Zijpendaalseweg 25-27 gebouwd als een klassieke stadsvilla. Er zijn nog een paar foto's bewaard gebleven.

De originele voorgevel 
In 1966 wordt het pand gekocht door een architectenbureau, dat besluit om het pand geheel te renoveren. Behalve de kelder en de zijmuren wordt alles verwijderd. Er komen nieuwe vloeren in waardoor in hetzelfde volume vier in plaats van drie verdiepingen komen. Dat gaat wel ten koste van de verdiepingshoogtes. In dit proces worden de voor- en achtergevel geheel vervangen.

De voorgevel (gefotografeerd in 2010)
werd in 1966 gerealiseerd


Achergevel in 2010

Oude achtergevel begin 1900
In 1969 wordt in de tuin een uitbreiding van twee verdiepingen gebouwd. Tussen voor en achterbouw blijft een plaatsje over. Een gang op de eerste verdieping verbindt de twee gebouwen.
Twee bouwlagen in de achtertuin


In 1978 breidt het architectenbureau weer uit en wordt het pand verbonden met het pand er naast op Zijpendaalseweg 29-31. Hiervoor wordt de woningscheidende wand op diverse plaatsen voorzien van doorgangen. De tuinmuur wordt verwijderd.

Op 6 juni 2008 verkoopt het architectenbureau de twee panden aan een belegger en verhuist naar een kantoortoren bij het station.

Door de crisis gaat het echter minder goed met het architectenbureau. In de zomer van 2009 gaan de architecten failliet en maken een doorstart op een andere locatie.

Het is nu echter crisistijd en het blijkt niet mogelijk het pand als kantoor te verhuren. Het pand staat leeg en wordt na een jaar gekraakt.
Foto: Henk Jan Winkeldermaat

De krakers worden weliswaar verdreven, maar het pand houdt er wel beschadigingen aan over. De eigenaar zorgt nu voor tijdelijke bewoning zodat krakers buiten de deur gehouden worden. In 2010 zetten de beleggers de twee panden apart te koop. Zijpendaalseweg 29-31 met de klassieke gevel is al snel verkocht.

Het uitzicht vanaf het dakWanneer het andere pand, Zijpendaalseweg 25-27, net te koop gezet is, zien Roland Angenent en Sandra  Krekel het pand op Funda staan. Ze zijn op zoek naar een ruim woon-werkpand waar hun bedrijven in passen. Zoals ze meestal doen gaan ze eerst een kijkje nemen van de buitenkant zonder een afspraak te maken met een makelaar. Terwijl ze naar het pand staan te kijken komt een vertegenwoordiger van de eigenaar net langs en Roland en Sandra worden uitgenodigd voor een informele rondleiding. Later volgen nog een aantal formele bezichtigingen.

Omdat de situatie met het pand nogal complex is, nemen Roland en Sandra een aankoopmakelaar in de arm: Strijbosch Thunnissen. Onder hun bezielde leiding volgt een proces van loven en bieden dat op 19 augustus 2010 leidt tot overeenstemming over de prijs en de voorwaarden. Op 25 augustus wordt het koopcontract getekend.

In afwachting van de splitsing van de panden (de installaties zijn onderling doorverbonden en de woningscheidende wand is doorgebroken) maken Roland en Sandra plannen om een ingenieursbureau, een praktijk voor coaching en training en twee woningen in het pand te realiseren.

Op 24 september is de overdracht en de week daarna wordt verhuisd. Op 1 oktober 2010 start het verbouwingsproces.

Om het pand weer wat beter in het straatbeeld te laten passen, wordt de gevel voorzien van een nieuwe erker, nieuwe ramen, een nieuwe voordeur, een balkon en een gevellijst. Aannemer Kroon wordt ingeschakeld om dit uit te voeren. Verder komen er een lift, badkamers en keukens om het pand geschikt te maken voor bewoning.

Gespreksruimte
Met kerst 2010 is de bovenste verdieping bewoonbaar en in januari 2011 wordt begonnen aan de coaching- en trainingsruimten op de begane grond. Begin juni 2011 zijn deze ruimten klaar.

Groepsruimte
Ondertussen is ook al flink gewerkt aan huiskamer, keuken, slaapkamer en badkamer op verdieping één en twee.

In juli 2011 is de schilder klaar en ziet het pand er weer fris uit.


In de zomers van 2012 en 2013, wanneer het rustig is in het pand, verbouwen Roland en Sandra de ruimten in de aanbouw achter het pand.

Meditatieruimte
Grote gespreksruimte achter
Hier worden twee gespreksruimten en een meditatieruimte gerealiseerd.

In 2014 wordt het trappenhuis geheel gerenoveerd, waarmee de verbouwing zo'n beetje klaar is.