vrijdag 28 januari 2011

Het ontwerp van de vloer op de derde verdieping

Op de bovenste verdieping komt in het kantoorgedeelte een parketvloer van eigen ontwerp. Het paarse deel in de tekening geeft de plaats aan.

Plattegrond met locatie van de vloer in paars
Het parket wordt mozaïekparket, voornamelijk omdat het relatief goedkoop is en omdat je er patronen mee kunt leggen. Het is eiken mozaiek met een paar matjes van een donker tropische hardhout.

Het ontwerp maakt eigenlijk voornamelijk gebruik van het principe van Boundaries van Alexander. Dit zegt dat een rand om een vlak ongeveer hetzelfde oppervlak moet hebben als het omsloten vlak. Het principe is recursief, dus een Boundary heeft ook zelf weer Boundaries met die eigenschap.

In het paarse vlak leg ik daarom een flinke rand met een maat van ongeveer 90 cm breed. Deze rand heeft weer een rand van 45 cm. En die rand weer een rand van ongeveer 15 cm.

Ik heb verschillende patronen geprobeerd te maken door stukjes mozaïekparket eiken en donker hardhout af te wisselen.
Blokgolf

trappatroon

horizontaal-vertikaal

rechthoeken

verbonden rechthoeken
Hiervan vind ik het trapontwerp het mooiste, het gevolg is echter wel dat het parket er 45 graden gedraaid in gelegd moet worden. Waardoor er veel gezaagd moet worden.

Uitwerking van het patroon betekent: totale rand inclusief  zigzag 90 cm.  Opdelen in twee randen van 45 cm. De buitenste rand normaal leggen (ook om zaagwerk te verminderen) en dan de binnenste rand met het zigzagpatroon. Tussen de twee legrichtingen nog een strookje zwart om de afscheiding te benadrukken.


Detail van het patroon in een hoek
Toepassing op de hele ruimte moet ik rekening houden met de kasten die links en rechts op het parket komen te staan. Die zijn ook 45 cm diep. Die ruimte moeten dus bijgeteld worden bij de rand.

Het totale ontwerp wordt dan als onderstaand aangegeven.

Ontwerp van de vloer met het patroon deels aangegeven
(klik voor uitvergroting)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten