maandag 16 mei 2011

Het ontwerp van de boilerinstallatie

Omdat we nu een bijzonder luxe badkamer aan het maken zijn, met jaccuzi en dubbele douches, is het ook nodig om een bijzonder ruim bemeten warmwatervoorziening te hebben. Daarom hebben we een 300 liter boiler op de kop getikt op marktplaats.De boiler wordt aangesloten op de HR-cv-ketel. Omdat het vermogen van de ketel meer is dan 45 kW moet er een boiler aan met dubbele scheiding tussen tapwater en cv-water. Dat heeft deze boiler.

De boiler komt in de kelder naast de cv. Om er voor te zorgen dat het niet te lang duurt voordat het water boven is, maak ik er een circulatieleiding bij. Met een pompje wordt het warme water rondgepompt zodat er boven altijd warm water is. Omdat dit erg veel stroom en gas kost, komt er een regeling op. Dat wordt een tijdklok of een stroomregelaar. Deze laatste schakelt de pomp in nadat een klein beetje water getapt is. Dat moet je dan wel van te voren even doen, wat ook weer lastig is.

Ik heb een tijd zitten studeren op de installatievoorschriften van de boiler en de ketel en ik kom dan op onderstaand installatieschema (klik voor uitvergroting).


De aanpassingen op de installatie zijn als volgt:
  • Om te voorkomen dat het water door de boilerpomp de cv ingedrukt wordt, komt er een terugslagklep na de cv-pomp.
  • Op de aanvoer en de retour van de cv-ketel komen T-stukken met een aftakking van 22 stalen buis. Hierop komen kogelafsluiters zodat ik de boiler kan vervangen/repareren zonder de cv af te tappen.
  • De boiler wordt ge├»nstalleerd met alle appendages. Een extra onderdrukbeveiliging is voor deze boiler noodzakelijk naast de overdrukbeveiliging vand e inlaatcombinatie.
  • De boiler wordt aangtesloten op de Uponor leidingen naar de verdieping.
  • De boiler wordt aangesloten op de waterleiding.
En dan zou het als het goed is moeten werken.

Maar ja, het is wel mijn eerste indirect gestookte boilerinstallatie......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten