donderdag 8 december 2011

Ontwerp van de vloer van de keuken

De keuken op de tweede verdieping krijgt een marmoleum vloer. Praktisch in een keuken. Maar geen gewone vloer natuurlijk. Volgens de theorie van Alexander heb ik een vloerontwerp gemaakt.

Het is eigenlijk vrij simpel volgens het principe van Structure Preserving Transformations. Dus uitgaan van wat er is en daar op voortborduren.

Er is een vlak van 4,5 x 7 meter waar iets op moet komen. Er staan muren om het vlak, dus wat ligt meer voor de hand dan een rand die de muren volgt.

We beginnen dus met een flinke Boundary van 50-60 cm rondom de ruimte. Boundaries moeten een oppervlak hebben in de orde van grootte van dat wat ze omsluiten.

We hebben nu een rand, en dus kunnen we de rand ook een rand geven. Dus weer een rand in een contrasterende kleur. Nu smaller, dus iets van 10 cm. Een Boundary aan de Boundary. Afgezoomd met naden van 5 mm, die ook weer boundaries vormen. Een mooie cascade van Boundaries.

Nu moet het vlak binnen de rand gevuld worden. In de ruimte staan rechthoekige dingen, zoals kasten en een keukeneiland. Dus een rechthoekig patroon ligt voor de hand (is structuurbehoudend).

Het vlak binnen de Boundary wordt dan een blokpatroon. Afwissen van kleur maakt de blokken zichtbaar. Dat geeft dan Alternating Repetion en Contrast tussen licht en donker. Vierkanten hebben ook Good Shape (vierkanten zijn een eenvoudige geometrische vorm).

Om het wat spannender te maken heb ik het patroon 45 graden gedraaid. Een transformatie met behoud van het blokpatroon, maar voegt er wat aan toe. Want onder 45 graden gelegd zorgt dat voor meer Local Symmetry (vierkanten én driehoeken) dan recht gelegd (alleen vierkanten). En natuurlijk is daarmee een nieuwe Good Shape (driehoek) toegevoegd. 

Veel meer design wil ik niet doen om Simplicty and Inner Calm in het ontwerp te houden.
Het Marmoleum heeft zelf al flink wat Roughness door de natuurlijke structuur. Dus zijn we klaar met het ontwerp en kunnen we naar de Mockup fase.

Voor de verklaring van de termen zie mijn artikel over eigenschappen van levende dingen

Mockup met 50 x 50 cm blokken


De tegels van Marmoleum kun je krijgen in 50 x 50 en 33 x 33 cm. Uit een mockup bleek dat 50 x 50 te grof is voor deze ruimte. Het wordt dus 33 x 33. De kleuren worden geel, gebroken wit en oranje. Of Golden sunset, Butter en Kyoto in Marmoleum termen.

Skype 3D-model van de vloer. Klik voor groter.
De kleuren van de vloer
Dus het ontwerp is klaar en we hebben al een offerte van het vloerenbedrijf.
We hopen dat de vloer voor de Kerst er in ligt. Eerst nog wat afwerking van de keuken hier en daar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten