zondag 10 juni 2012

Het ontwerp van de ontbijttrolley

Wij hebben één Bed&Breakfastkamer en we serveren het ontbijt op een trolley die we bij IKEA gekocht hebben. Deze trolley heeft twee bladen rond 50 cm, de eerste op 16 cm hoogte en de tweede op 62 cm. De trolley heeft drie zwenkwielen met een diameter van cm. De trolley wordt "geladen" op de bovenverdieping en gaat dan met de lift naar de eerste verdieping. Daar zetten we hem op het afgesproken tijdstip voor de deur. De gasten rijden de trolley zelf in de kamer wanneer ze aan het ontbijt toe zijn. Na het ontbijt zetten de gasten de trolley in de lift.

Bestaande trolley
Er kleven een aantal nadelen aan deze trolley.
 1. Wanneer de gasten koffie en thee willen, dan past alle ontbijtspul er maar net op. Het oppervlak van de twee bladen is ongeveer 4000 cm2.
 2. Er zit geen rand omheen en het blad is glad (glas). Het ontbijt kan er dus makkelijk afvallen.
 3. De kleine harde wieltjes gaan moeilijk over oneffenheden zoals drempels en de liftdeur. In de praktijk moet je de trolley optillen. Dit kost veel kracht in een voor je rug ongunstige houding.
 4. Nu dekken we alle glazen en borden af met folie. De etenswaren kunnen namelijk een tijdje in het trappenhuis blijven staan. We zouden liever een theedoek of zo over de trolley willen leggen om het voedsel af te schermen. Dat kan niet goed met deze trolley.
Overigens is de trolley wel passend vormgegeven en praktisch, want je kunt hem makkelijk schoon maken.

Daarom ontwerp ik zelf een trolley die aan deze nadelen tegemoed komt. Om te beginnen krijgt de trolley grote luchtbanden, zodat hij makkelijk over oneffenheden rijdt zonder te schokken en zonder dat je hem moet tillen. Bij de bouwmarkt heb ik drie luchtbanden gekocht.

Luchtbanden en as
De banden hebben een diameter van 25 cm en een breedte van 8 cm. Net als de bestaande trolley ga ik er een driewieler van maken, maar dan met één draaibaar wiel. Verder denk ik dat het programma van eisen voor het ontwerp als volgt moet zijn:
 1. Twee niveau's
 2. 5000 cm2 totaal oppervlak
 3. Rand om beide bladen
 4. Totale hoogte met randen 70 cm (iets onder tafelhoogte)
 5. Mogelijkheid voor een doek of kap over de bovenverdieping
 6. Makkelijk schoon te maken
 7. Eventueel warmhoudmogelijkheid (scrambled egg)
Het eerste ontwerp ziet er zo uit:
Speelgoedauto

Dit lijkt op een speelgoedauto met een stuurtje. Helaas werd dit ontwerp meteen afgeschoten door Sandra. Geen kindergarten gewenst.

Daarom maar een tweede ontwerp wat meer in de luxe stijl van ons vijf-tulpen B&B.
Bijzettafel

In dit ontwerp zitten de wielen achter een rokje. Er zijn dan twee vaste wielen en een zwenkwiel. Je stuurt met een stang. In het midden zit een lampje met een kap. Dat betekent wel dat er een accu in moet voor het lampje, maar met wat LED's en oplaadbare batterijen moet dat wel lukken.

De volgende stap is dan om dit een beetje te detailleren in een schaaltekening.

Achteraanzicht

Zij- en bovenaanzicht
Het lijkt wel maakbaar zo, dus nu is het tijd voor een mock-up. Dat komt in een volgend blogbericht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten