donderdag 26 februari 2015

Problemen met de trapsturing opgelost

De besturing van de trapverlichting bleek een probleem te hebben. Wanneer alle 38 lampjes aangeschakeld waren, dan raakte er iets oververhit in de processorprint en schakelde de print zichzelf uit. Dat komt omdat ik 36 minirelais rechtstreeks op de processor had aangesloten.
Kennelijk verbruikt dat toch te veel stroom.

Maar niet getreurd, in China heb ik een print gekocht met 16 relais en met opto-couplers, zodat de aansturing nauwelijks stroom vraagt. Er moest alleen nog een kast omheen en aansluiten maar.

In de bovenste kast de tweede print
Nu kan ik wel alle lampjes tegelijk aan sturen.

1 opmerking:

  1. Puur toeval dat dit vandaag ter sprake kwam, maar via een MOSFET zoals in de 3D printers, zou het nog makkelijker kunnen. Bij een opto-coupler heb je het voordeel dat je totaal gescheiden circuits kunt hebben. Met een common ground kun je het met een MOSFET voor een fractie van de prijs. Maar bij alle manieren, moet je een hoge weerstand gebruiken om het stroompje te beperken. Doe je niks aan beperken, maak je mogelijk gewoon kortsluiting. Kijk in de specs. en als een stroompje van 0,01 mA meer dan genoeg is zou ik ook niet meer leveren. Alle beetjes bij elkaar tellen mee. Beter is 2 stapjes als de stap van Atmel naar schakelaar specs te groot is.

    BeantwoordenVerwijderen