zondag 22 mei 2016

De ronde kanten van het barmeubel

In het barmeubel zitten veel afrondingen. Dat is lastig te maken, maar met gebogen triplex is het te doen. Je moet wel het goede triplex hebben.


In het vorige blogje heb ik al aangegeven dat de sterke rondingen (straal 10 cm) op de kolom van de bar met twee laagjes 1 mm vliegtuigtriplex gemaakt zijn. Ik heb nu de beide laagjes op elkaar gelijmd en het geheel vastgelijmd aan het rechthoekige kastje. Met een beetje plamuur zijn de naden weggewerkt.




Het kastje is hiermee klaar voor het schilderen
Het zelfde doe ik met het voetstuk, alleen daar gebruik ik 3 mm triplex.


Randen bevestigen
Eerst heb ik een frame gemaakt waar het ronde triplex tegen aan komt. Hieronder zie je dat er al één strook tegen aan gelijmd is. In de foto's lijm ik de tweede er tegen aan.




Insmeren met lijm

Begin vasttimmeren met verzonken kop spijkers



Halverwege vastzetten

Met de lijmklem

Uitende vastmaken



Hiermee is ook de basisconstructie van de voet klaar. Hij moet nog geschuurd en gelakt worden en de liftapparatuur moet er ook nog in.

dinsdag 17 mei 2016

Aan de slag met het maken van het barmeubel

Nu het ontwerp in grote lijnen duidelijk is, moet ik serieus aan de slag met tekenen, inkopen van materialen en het maken zelf. Om te beginnen heb ik eerst werktekeningen gemaakt op ruitjespapier


Werktekening

Werktekening

Werktekening


Ook heb ik een speciaal hefkussen besteld bij HaKa International b.v.
Tekening van het hefkussen
Het hefkussen lift de bar 6 cm zodat de wielen vrij komen.
Als eerste (makkelijkste) onderdeel ben ik begonnen met de kolom, in essentie een kastje tussen voet en blad.



Kolom

Kolom
Het kastje is gemaakt van 18 mm multiplex en gewoon in elkaar geschroefd waarbij de schroefkoppen in het hout liggen en dicht geplamuurd worden. Het kastje wordt toch wit geschilderd.


Dit kastje heeft afgeronde zijdelen, en die heb ik als los element gemaakt. Ik wou er eerst 3 mm triplex overheen buigen, maar dat breekt met een straal van 10 cm.


Frame voor het zijstuk

Frame bekleed met vliegtuigtriplex
 Gelukkig had ik nog een stukje 1 mm dik vliegtuigtriplex en dat kun je wel mooi in de vorm buigen.


Element met triplex
1 mm triplex is alleen wat te dun. Het buigt nogal door. Ik heb dus nog een vel van 1,55 x 1,55 m gekocht bij de Arnhemse Fijnhouthandel. Daar hebben ze een kast vol met vellen in allerlei diktes. Daarvan moet ik er nog een tweede laag over plakken.


Een volgens klusje is het maken van het subframe met de vier wieltjes. In wezen is het een losse plank met vier wielen die weggeduwd wordt door het hefkussen.
Ik heb er verzonken gaten in gemaakt zodat de boutkoppen voor de wielen niet in het hefkussen steken.


Gaten voor de wielen


Als laatste projectje voor deze blog toon ik nog wat plaatjes van het proefmodel van de veiligheids-/aflaatklep. Deze klep moet open gaan bij 0,1 bar. Dan staat er al zo'n 300 kg op het hefkussen. Ook moet je de klep handmatig kunnen openen om het kussen leeg te laten lopen. Ik heb berekend dat de klepdiameter 18 mm moet zijn met een veerdruk van 1 kg. Toevallig (?) heb ik een doos met veren waar een veer van die sterkte in zit.
De onderdeeltjes van de klep heb ik getekend en 3D-geprint









Bevestigingsschijf

Klep
Houder voor de veerbus



De geprinte delen met de schroefbus en de veer

In elkaar gezet


De klep wordt door de veer op de zitting gedrukt. De klep heeft een rubber plaatje om af te dichten. Met de messing bus kun de druk instellen door deze in en uit te schroeven. Aan het eind van de klepsteel zit een oogje waaraan een koord komt om de klep te lichten.


Natuurlijk paste de eerste versie van de onderdelen voor geen meter, maar hopelijk dat de tweede versie wel werkt.

dinsdag 10 mei 2016

Het barmeubel detailontwerp

Nu de mockup-fase is afgerond kan ik gaan bepalen hoe het barmeubel technisch in elkaar zit.

De algemene vorm




Om het geheel een beetje behapbaar te houden in de werkplaats wil ik het meubel maken als drie losse elementen die met M10 bouten aan elkaar gemaakt worden. De drie elementen zijn dan:
  1. Blad
  2. Kolom
  3. Voet

Blad

Het blad maak ik als een sandwichconstructie van multiplex en hardschuim. Ik heb dit al eens eerder gedaan voor een andere tafel in dit huis. In het blad komen dan zes inschroefmoeren M10. Met bouten M10 zit het dan vast aan de kolom.
Inschroefmoer
De rand ga ik maken van gelamineerd 3 mm multiplexstroken, omdat je daarmee de ronding kunt maken.

Het bovenblad zou van gelakt hout kunnen zijn en in de rand is plaats voor versiering. Als stootrand lijkt mij gelakt hardhout mooi. Als ik dat rond gebogen kan krijgen dan wel...

Kolom

De kolom maak ik als een kast met deurtjes zodat er barspullen in passen. Misschien een minikoelkast. Ook kan ik zo bij de bouten om het geheel in elkaar te schroeven. De kolom maak ik van 18 mm multiplex en de deurtjes van 18 mm hout (timmerpaneel). Ik denk dat het mooi zou zijn om dit wit te schilderen.

Het is nog even een probleem om er twee afrondingen aan te maken. Een buigstraal van 10 cm lijkt me nogal moeilijk met multiplex, maar misschien kan ik het stomen. Nog een uitdaging dus.

Voet

De voet wordt een doos van 18 mm multiplex met de open kant naar beneden, met vier zwenkwielen er in. De zwenkwielen komen op een subframe. Er komt een mechaniek in om het subframe op en neer de bewegen. Gezien de drempeltjes in het parcours zou ik ze 5 cm onder de voet uit willen laten steken. Dus de slag van het subframe zou dan zo'n 6 cm moeten zijn. Je drukt daarbij het gehele meubel (50 kg?) naar boven. Ik wil dit met een hefkussen doen.

In het bovenblad van de voet komen weer zes inschroefmoeren om de kolom op te bevestigen.

De voet zou ik wit willen maken met de bovenkant (voetensteun) zwart, misschien met rubber bekleed?

Hefsysteem

Het hefsysteem zou dan bestaan uit een hefkussen met daaronder een plank met vier zwenkwieltjes.
Het hefkussen wordt gevuld met lucht en drukt de wielen er uit. Hiervoor is 0,03 bar druk nodig, dus dat kan wel met een ventilator (in plaats van een compressor). Het hefkussen drukt de plank naar beneden (eigenlijk de kast omhoog) tot deze klem zit tegen lijsten in de kast. Door het hefkussen op druk te houden (terugslagklep) kan het meubel vervoerd worden. Op de bestemming laat je het kussen dan leeglopen.
Schets van het hefsysteem (exploded view)


Het leidingschema wordt dan:
Pneumatisch schema

De ontlaatklep is waarschijnlijk overbodig. Wanneer je de veiligheidsklep kunt lichten, dan kun je ook zo het kussen leeg laten lopen.

maandag 9 mei 2016

De mockup van het barmeubel

Zaterdag heb ik het barmeubel gemockupd van wat plankjes die er nog lagen van vorige projecten.
De afmetingen zijn zoals ontworpen, alleen het blad is drie cm hoger uitgevallen. De bar is 95 cm hoog i.p.v. 92. Dat merk je overigens meteen en het is echt te hoog.


Bar op zijn plaats in de groepsruimte

Met bijbehorende barman
Met de mockup heb ik het hele verplaatsingstraject getest. De bar moet over een groot aantal obstakels rijden, en de wielen moeten daarvoor geschikt zijn. Eerst gaat de bar naar de gespreksruimte voor en moet daarvoor voer de rails van de schuifdeuren.


Over de schuifdeurrails
Daarna moet de tafel door de deur van de gespreksruimte voor. Dat past met een paar cm speling, maar de rand van het blad moet geen scherpe uitsteeksels hebben. Misschien is zelfs een rubber bumperrandje wel aan te bevelen. De drempel steekt ook een cm of zo boven de vloer.
Door de deur
 Daarna een draai en in de lift. Hier zijn weer diverse drempeltjes om in de lift te komen.


In de lift
Uit de lift volgt een draai van 180 graden op het trapbordes, waarbij het erg fijn is dat er geen hoeken aan deze tafel zitten. Ook hier weer drempeltjes, nu zo'n 2 cm hoog.


De huiskamer in.
De bar kan hier dienst doen als eettafel voor zes personen. Omdat je wat hoger zit heb je een beter zicht op de straat.


Gebruik als eettafel in de woonkamer
Wat heeft de mockup ons dus geleerd?
  1. De afmetingen zijn OK, het blad moet wel op 92 cm boven de vloer zitten.
  2. Het barmeubel is nogal zwaar. Ik kon het niet goed wegen, maar ik denk al 30 kg. Ook nu al terwijl er nog een dikker blad en voetstuk aan moet. Hij moet echt rijden op wieltjes en de trap afslepen is een flinke klus voor twee personen.
  3. Transport gaat goed en de afronding van het blad is functioneel voor het maken van bochten.
  4. Het tafelblad moet tegen deurposten kunnen stoten zonder deze te beschadigen.
  5. De wieltjes moeten een zo groot mogelijke diameter hebben en van rubber zijn om soepel over alle drempels te rijden. Voor het ontwerp is een drempelhoogte van 3 cm aan te houden.


Ik kan nu dus door naar de detail-ontwerpfase.










donderdag 5 mei 2016

Ontwerp van het barmeubel

Het is al lange tijd een wens om een soort barmeubeltje te hebben wat we kunnen gebruiken om bijvoorbeeld het Auticafé wat meer een café sfeer te geven.


Het barmeubel zou onder andere kunnen staan bij de schuifdeuren voor de muur met de radiator.


Op de ombouw van de verwarmingsradiator kan dan nog een flessenkast en/of spiegel staan.


De bar zou hier voor kunnen staan
Er zijn een aantal eisen die de vorm van de bar bepalen:
  1. De bar moet makkelijk te verplaatsen zijn, want hij wordt regelmatig te voorschijn gehaald.
  2. Er is geen bergruimte voor de bar, dus als hij niet in de groepsruimte staat dan moet hij ergens anders een functie hebben.
  3. Je moet op een kruk aan de bar kunnen zitten.
  4. De bar moet stabiel zijn.
De oplossing is om de bar zo te maken dat deze ook als (hoge) eettafel dienst kan doen op de tweede verdieping. De bar kan dan met de lift verplaatst worden en hoeft niet over een trap. We hebben al vijf krukken (die horen bij het kookeiland) en die kunnen verplaatst worden naar de tafel.


Dit betekent wel dat de bar in de lift moet passen. De lift is 1,47 x 95 cm groot, dus de bar moet maximaal 140 x 85 zijn om wat ruimte over te laten (er is geen liftkooi en de tafel moet niet tegen de wanden van de schacht komen).




De lift waar de bar in moet passen
Om zoveel mogelijk plaatsen te maken aan de bar en voor de mooie vorm rond ik de uiteinden van de bar af. het ontwerp ziet er dan uit zoals hieronder in Sketchup getekend.


Eerste ontwerp
De grote voet zorgt voor stabiliteit en ik kan er intrekbare wieltjes in kwijt. Uit opmetingen aan ons kookeiland concludeer ik dat kniën ongeveer 30 cm onder het blad steken, dus ik maak het blad 2 x 30 +20 (voor de kolom) = 80 cm diep. De voet wordt dan 70 cm diep. Iets minder omdat je dan je kruk net iets onder het blad kunt schuiven. De lengte wordt beperkt tot 140 cm door de lift.


Het geheel zou ik van hout willen maken, de ronde vormen van gelamineerd triplex. In de kolom kan een kastje zitten voor flessen of een vuilnisbakje of zo.


Het ontwerp is voor dit moment af en ik kan nu een mockup gaan maken.