zaterdag 11 februari 2017

Zyptar wordt boos

Wanneer Zyptar boos wordt dan komt er stoom uit zijn oren. Nou ja, stoom? Het is meer een veertje, want vocht zou het apparaat vies maken. En echte rook, bijvoorbeeld van een elektrische sigaret wil ik er ook niet in hebben.

Nu is dat nog ziet zo makkelijk om een veertje te maken dat in en uit het oor schiet. Ik wou dat doen door een buisje in het oor met een zuigertje er in waar de veer op zit en dan het zuigertje met perslucht en vacuüm heen er weer laten schuiven in het buisje.

In een vorige blog heb ik de buisjes beschreven, maar nu moet ik nog zorgen dat het zuigertje betrouwbaar hen en weer gaat. En dat is nog niet zo makkelijk.

De proefopstelling
Om perslucht op te wekken had ik een aquariumpompje gekocht en voor het vacuüm een mini vacuümpomp. Met een driewegklep schakel ik om tussen beide.

Maar beide drukapparaten werken niet goed genoeg. Ze maken onvoldoende vacuüm en druk. Mijn zuigertjes lekken namelijk een beetje en dan gaat het zuigertje niet naar binnen of buiten of maar aan één kant.

Het probleem is dat beide niet echt druk kunnen opbouwen. Wat mist is een buffer oftewel een luchttank.

Dus ik heb alle augurkjes opgegeten en van de potjes drukvaten gemaakt.


Je moet even wachten tot de aquariumpomp druk heeft opgebouwd. Dan de klap omschakelen en daarmee komt een flinke hoeveelheid lucht met hoge druk vrij, die de zuiger naar buiten drukt. Een beetje te goed, want hij wordt er nu zo hard uitgeduwd dat zij vastloopt, maar dat is een ander probleem. Ook het vacuüm werkt nu veel beter omdat de vacuümpomp nu een heel potje leeg zuigt en dat er dus veel onderdruk beschikbaar is.

Dus de luchttrein is nu OK, die moet ik alleen nog in een mooi kastje inbouwen met alle leidingen en bedrading en mogelijk geluidsisolatie. Mijn eigen kleine perslucht-vacuümcentrale!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten