zaterdag 27 februari 2016

Een nieuw beamerscherm deel 1

Wij hebben in de grote gespreksruimte voor een projectiescherm op een standaard. Dat is best wel veel werk, je moet het ding steeds opzetten en het moet ook ergens staan in de ruimte.


Er was al van alles aan afgebroken maar nu heeft de veer van het oprolmechaniek het ook nog begeven. Dus hij rolt niet meer op.Scherm volledig uitgerold
Verder heeft het scherm natuurlijk een poot die in de weg staat. Om het scherm zo veel mogelijk naar achteren te zetten, zet ik één poot in de radiator, waarvoor je het radiatorscherm weg moet halen. Dat staat weer onverzorgd.


Onhandige poot
Poot tussen de verwarming
Niet zo ideaal dus. Ik moet nu toch het scherm gaan vervangen en dan wil ik liever een elektrisch scherm.Dat is nog niet zo makkelijk want de ruimte is 3,4 m hoog en als het scherm aan het plafond hangt dan zit het zo hoog dat je pijn in je nek kunt krijgen.Het scherm moet dus eigenlijk hoger zijn dan breed. De onderkant moet ongeveer één meter boven de vloer uitkomen. Het was eigenlijk helemaal niet zo makkelijk hier iets voor te vinden. Uiteindelijk heb ik maar een vierkant scherm van 2,2 x 2,2 meter gekozen. De kast hiervan is 10 cm hoog, dus de onderkant scherm komt dan 2,3 meter onder het plafond. Dan zit de onderkant scherm 1,1 m boven de vloer, wat volgens mij redelijk goed wegkijkt, ook op de stoelen dicht bij het scherm.


Een scherm heb ik gevonden bij beamershop24
http://www.beamershop24.nl/nl/celexon-elektrisch-projectiescherm-motor-professional-220-x-220-cm.htmlMaar waar hang je dat aan op? Het plafond is van gipsplaat en daar kun je geen scherm van 20 kg aan ophangen. Gelukkig heb ik foto's genomen van het plafond voordat de gipsplaat er op ging.Balken van de eerste verdieping

Balk langs de gevel
Er zit een balk langs de gevel en daar kan het projectiescherm mooi aan vastgemaakt worden. Alleen zit die balk een stuk hoger dan de gipsplaat. Om precies te zijn 15 cm hoger dan onderkant gips.


Dus wat ik ga doen is een 18 mm dikke plank tegen het plafond vastschroeven met 200 mm lange schroeven direct in de balk. Dan zit de plank stevig aan de balk vast en kan ik er wel 20 kg aan hangen.Die schroeven van 200 mm waren overigens ook niet makkelijk te vinden. De bouwmarkten hebben ze niet. Ik kon ze wel bestellen bij www.mijnijzerwaren.nlOp die nieuwe plank komt dan de luxaflex, beamerscherm en gordijnrail geschroefd. En omdat we dan toch bezig zijn maak ik er meteen een koofje van zodat je de gordijnrail minder ziet.


Nadeel is wel dat het gordijn dan 18 mm lager komt. Maar ik heb dit goed bekeken en de gordijnen hangen een stukje boven de vensterbank en vloer, dus dat gaat waarschijnlijk wel goed komen.Onderkant gordijn
Als eerste stap heb ik een reformladder gekocht.Reformladder van de Praxis
We hadden nog geen trap of ladder waarmee je tot boven aan deze ruimte kunt komen.


Met de ladder lukte het om alles van het kozijn en plafond af te halen: gordijnen, gordijnrail en luxaflex.Alles verwijderd
Toen kon ik een stokje steken door een gat van de gordijnrailbevestiging en opmeten dat de balk 15 cm hoger lag.


Nog een bijkomend aspect is dat het nieuwe scherm stroom nodig heeft, dus ik moet ook een kabel leggen naar een wandcontactdoos. Gelukkig zit er één op de muur voor het nooduitgangsbordje. Deze moet ik dan alleen verdubbelen. En dan een kabel in plakgootjes naar boven.

 
Wandcontactdoos voor noodverlichting


Vandaag (zaterdag) heb ik de planken voor tegen het plafond gemaakt.
 
Plank met rand voor de koof
Ik had nog wat underlaymentplaat en dat heb ik gebruikt. Het was ongeveer 1,5 m breed, dus het zijn drie stukken geworden. Ook makkelijker aan te brengen op een laddertje dan bijvoorbeeld twee stukken van 2 meter lang.
Gelijmd, geschroefd en geplamuurdIn de platen zitten al verzonken gaten voor bevestiging aan de balk. Ik heb gemeten dat die begint op 16 cm van het kozijn. De gaten zitten op 19 cm. Dus ruim in de balk en ongeveer onder de plaats waar het scherm komt.


Middenstuk in de grondverf
Ik schroef de planken ook vast aan het kozijn met schuin geplaatste schroeven.

De andere twee stukken
 
Vanavond heb ik alles in de eerste laag grondverf gezet. Er komen twee lagen op en dan schroef ik ze vast aan het plafond. Nadat de naden gekit zijn ga ik de planken schilderen met witte plafondverf. En dan moeten alle raamzaken en het scherm er natuurlijk nog op. Maar daarover een volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten