zondag 31 augustus 2014

Proefopstelling voor de lampaansturing

In de hekwerken van het trappenhuis komen 38 lampjes. Deze worden aangestuurd een Arduino Mega (www.arduino.cc).

Arduino Mega ontwikkelboard


De Arduino heeft een outputvoltage van 5V 40 mA. Daar kun je een LED mee aansturen, maar ik heb liever en 12V gloeilamp omdat deze een mooier licht geeft.

Ik heb een proefopstelling gemaakt met een een 5V relais. De Arduino stuurt het relais aan en het relais stuurt weer de lamp aan. De 12V komt uit een laboratoriumvoeding.

De proefopstelling
De relaisschakeling op een breadboard

De lampenbol met 12V gloeilampje
Het programma (bij Arduino heet dat een Sketch) gaat als volgt:
/*
Trappenhuis
 (c) 2014 RWA
 */
const int L1 = 53;   // Lamp1

// the setup routine runs once when you press reset:
void setup() {
  pinMode(L1, OUTPUT);

  // initialize serial communication at 9600 bits per second:
  Serial.begin(9600);
}

// the loop routine runs over and over again forever:
void loop() {
  digitalWrite(L1, HIGH);
  delay(1000);
  digitalWrite(L1, LOW);
  delay(1000);
}

In het programma wordt pin 53 gebruikt om lamp L1 aan te drijven.
Pin 53 wordt geconfigureerd als output. De pinnen kunnen namelijk zowel voor input als voor output gebruikt worden, dus je moet ze als zodanig configureren.

Daarna is er een oneindige loop waarin de de poort beurtelings hoog en laag gemaakt wordt met tussentijds een wachttijd van 1000 milliseconde = 1 seconde.

Het resultaat zie je in deze video:




Wat leren we hiervan:
  1. De schakeling werkt en de lamp knippert als verwacht.
  2. Het relais tikt duidelijk hoorbaar.
Het is nog even de vraag of een relais dat zoveel herrie maakt wel kan in onze situatie. Je moet bedenken dat er straks 38 relais naast elkaar zitten die samen, of één voor één, staan te tikken.

Ze komen nog wel in een kast te zitten en die kast hangt in het trappenhuis. Ik denk dat ik daar nog even een mockup van wil maken om te horen of het niet te veel stoort.

3 opmerkingen:

  1. Je kan ook een halfgeleider gebruiken i.p.v. een mechanisch relais en bv. een LM50 met een pot en rev. weerstand om de 5V in te stellen. Condensator erover om de spanning mooier te maken. (Stabieler). Verder zonde om er een hele PCB aan te verspillen. Check ATTiny45-20PU.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi, bedankt voor je reactie. Waar vind ik een datasheet van die LM50? Ik kan alleen een temperatuursensor vinden met die code.

      Verwijderen
  2. Was net aan het bestellen en dacht, dom dom dom. Moeilijk doen voor een paar centen. (had ik vroeger geen last van).

    Optocoupler (FODM8071 5V) geen ground-loop nodig en nu tijdelijk € 1,26 op RS. http://www.farnell.com/datasheets/1524141.pdf Dus eigenlijk wat je nu mechanisch hebt, maar dan optisch.

    Verder is de Arduino eraan ook niet zonde van het geld, want dan kunnen er nog uitbreidingen komen op het programma. Denk aan feedback over hoe snel iemand loopt, wat voor een weer het is, tijdstip.

    Met een piezo onder een trede kun je zelf het gewicht van een persoon een rol laten spelen. http://www.fusit.it/upload/datasheet/spf-dt1.pdf

    BeantwoordenVerwijderen