zaterdag 21 juli 2012

De hekken voor de binnentuin

In een vorig artikel blogde ik al over het ontwerp van de hekken in de binnentuin.

Het ontwerpproces gaat in stappen waarbij steeds ontworpen, geproduceerd en beoordeeld wordt.

Door de Hekkenman is een proefhek gemaakt. Daar lever ik dan weer commentaar op.

Proefhek

Dat was al aardig in de richting. De foto is door mij met photoshop een beetje aangepast wat meer in de richting van mijn idee van een organisch en grappig hekwerk. Dit zijn de wijzigingen:

1.      De plantenschotels op verschillende hoogte zetten. (Patroon Raised flowers)
2.      De sterk gedraaide strip links is te veel van het goede. Een paar slagen is genoeg. Een beetje organisch draaien zoals de vierkante staven, geen sterk lokale draaiingen.
3.      Geen rechte onbewerkte stukken staal, zoals de ronde staf midden onder. Alles moet er organisch uitzien.
4.      Op dezelfde wijze als de plantenschotels hier en daar “blaadjes” maken. Randen beetje omsmeden en rimpelen. Hier komt dan aan de holle zijde mozaïek in. De richting van de blaadjes beetje organisch scheef in het vlak en de holle kant aan beide zijden van het vlak. Mozaïek moet aan beide kanten van het hek zichtbaar zijn. De “blaadjes” kunnen komen in plaats van de 7-vormige uitsteeksels. Maar deze zijn op zich ook goed en beide kunnen dus toegepast worden.
5.      Buis voor de lampen maken. De buis kan gewoon recht afgezaagd eindigen. Ik zet er zelf glazen kelkjes op. Kelkjes zitten in het kader of steken wat uit aan de potjes-kant. Kelkjes zijn 10 to 15 cm lang. Waar kelkjes zitten hoeft geen staf/staaf te zitten. De kelkjes vullen dus ook ruimte in het hekwerk in (anders dan hieronder gephotoshopt waar het kelkje voor een staaf zit). De buis ergens in het frame eindigen, gaten in het frame voor 12V kabel.
6.      Hier en daar een “ondeugend” stukje buis of staf door het kader heen laten steken. Niet te lang natuurlijk anders komt het tegen de kolommen, grond of handrail. Uiteinde in krul of gebogen of plat smeden. Zie midden-boven op het frame hieronder.

Mijn photoshopbewerking

Dit is meegenomen door de smid en ondertussen is ook het eerste "echte" hek gemaakt. Het is door mij en Sandra bekeken en met de Hekkenman doorgesproken. Het begint er al aardig op te lijken. Hier en daar moet het hek nog op details aangepast worden.

Een bloemenschotel

Handrail passen boven het hekwerk

Detail van de rechter kant


De lampbuis zit helemaal links in het hek

Het hek wordt nog een beetje voller gemaakt, meer spijlen en meer smeedwerk. Hier en daar komt een ondeugend stukje staal door de lijst heen kijken.

Nu zullen de andere hekken gemaakt worden en aan ons voorgelegd zodat we nog last-minute wijzigingen kunnen maken. Daarna wordt alles verzinkt en gepoedercoat.

In totaal komen er vijf hekken en zes staanders, waarvan drie een lantaarnpaal zijn. Eind augustus moet alles klaar zijn. Ik ben erg benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten