maandag 31 januari 2011

Het rookkanaal voor de houtkachel

Op de tweede verdieping (derde bouwlaag) komt een houtkachel te staan. Het rookgaskanaal daarvoor loopt door de vierde bouwlaag naar het dak.

Bouwlaag drie met de locatie
van de kachel
Normaal is de binnendiameter van een dergelijk rookkanaal 150 mm, maar omdat wij er misschien ooit nog eens een houtkachel op willen zetten met een spiraal voor het verwarmen van de cv, willen we een grotere diameter nemen, bij voorkeur 200 mm binnendiameter.

Het rookkanaal bestaat uit (van beneden naar boven)
  1. Afhankelijk van de aansluiting van de kachel eventueel een bocht of T-stuk
  2. Een verticaal stuk ongeïsoleerde stalen buis van de kachel naar het plafond.
  3. Een geisoleerde plafonddoorvoer door de houten balklaag, inclusief plafondplaat. De dikte van de verdiepingsvloer is ongeveer 330 mm, inclusief plafond, vloerbedekking, etc. Het plafond bestaat uit zachtboard. Het zachtboard is opgehangen aan latten die tegen de balken zijn gespijkerd. Boven op de balken liggen vloerdelen, dan hardboard, dan Estrich vloerelementen (1 cm steenwol, 2 cm gips) en dan nog parket. De buis kan ruim tussen de balken door.
  4. Een verticale geïsoleerde buis door bouwlaag 4 heen. De hoogte tusse vloer en plafond is ongeveer 2,35 m. De buis zit circa 30 cm uit de wand. Om deze buis heen komt een kast.
  5. Een doorvoer door het dak. Het houten dak is ongeveer 300 mm dik en heeft dezelfde opbouw als de verdiepingsvloer, dus: zachtboard, latten, balken, vloerdelen. Bovenop de vloerdelen ligt een pakket dakbedekking bestaande uit drie lagen isolatie afgewisseld met drie lagen dakbedekking. Totaal ongeveer 200 mm dakbedekking. Het hele dak is dus ongeveer 500 mm dik.
  6. Boven op het dak is reeds een plakplaat gemaakt met een buis, diameter is ongeveer 250 mm. Deze is tijdelijk dichtgeplakt met een stuk dakbedekking.  Er is ook een stormkraag geleverd, maar niet bevestigd.
  7. Boven het dak moet nog een stuk geïsoleerde buis uitsteken, waarschijnlijk een meter. De buis komt door het dak, vlak naast een bestaande gemetselde schoorsteen. In deze schoorsteen wordt één kanaal van de drie gebruikt voor de c.v.- ketel die in de kelder staat. Deze cv-ketel zuigt lucht aan en blaast rookgas uit op het dak door een gecombineerde aan-afvoerpijp. Het rookgaskanaal moet dus iets boven deze uitlaat uitkomen.
  8. Op de buis een regenkap o.i.d.

    Locatie van de kachel op bouwlaag 3
    Gaatje in het plafond om te kijken of er balken
    in de weg zitten.
    Locatie op bouwlaag 4. De latten geven de positie van de buis aan.
    Kruis op de vloer op de plaats waar de buis door de verdiepingsvloer
    moet komen.
    Gat in het plafond van de vierde bouwlaag.
    Dit is een plat dak.
    Kijkje in de plakplaat en buis die reeds bevestigd zijn. Diameter ca 250 mm
    Kijkje tussen de balken van het dak
    Plakplaat op het dak. Links de schoorsteen. In het linker
    gat zit de cv-rookgasafvoer.
    
    De plakplaat
    De dakopbouw
    Hier is de dakopbouw goed te zien: kurk, mastiek, PIR, bitumen, PIT, bitumen.
    De schoorstenen, situatie voordat de plakplaat was geplaatst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten